5 лесни упражнения за стимулиране на ума

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

За да бъдем жизнени и здрави, трябва да поддържаме мозъка си във форма. Поради тази причина е добре да правим упражнения за поддържане на паметта.

Ето някои упражнения, които със сигурност ще подобрят паметта ви. 

Правете преговор на деня си всеки ден 

Спомняте ли си как учихте за изпит и преговаряхте вечер? Е, когато приключим образованието си, често спираме да помним, учим и преговаряме. Не е необходимо да учите нещо ново, за да преговаряте.

Можете да си припомните целия ден, какво сте яли, с кой сте се видели, къде сте били. Също така, можете да водите и дневник. Най-вероятно това ви звучи безсмислено, но преговарянето е добър начин да поддържате паметта си. 

Създаване на карти на ум 

Спомняте ли си как да стигнете до кафенето, в което сте били за първи път миналата седмица? Ако и вие сте от хората, които имат проблем с пространствената памет и не могат да запомнят едно място от веднъж, то е добре да си правите карти на ум.

Това е много лесно – мислете от къде и как да минете. По този начин ще тренирате ума си в тази посока и няма да ви е трудно да помните как и от къде се минава за дадена дестинация. 

Използвайте не доминантната си ръка

Десничар или левичар сте? Едно от упражненията за трениране на паметта е да правите всичко с тази ръка, която е не доминантна. Например, ако сте десничар, опитайте се да миете зъбите си с лявата си ръка или пък да пишете. 

Това ще е много трудно в началото, ще напрегне мозъка си, но пък нали това е целта? Тъй като нямаме много време за упражнения, например можете просто да напишете името си на даден документ или да се подпишете с лявата ръка. Със сигурност не би ви било лесно, но пък може да бъде дори забавно. 

Променете навиците и режима си 

Дори и да ви изглежда глупаво, промяната на навиците ви ще тренира мозъка ви. Можете да промените пътя до работата си или пък да се качвате по стълбите, вместо да използвате асансьора. 

Това ще повиши вниманието ви и ще ви направи по-бдителни. Когато повтаряме едни и същи действия, често това води до приспиване на мозъка ни и ние не обръщаме внимание на заобикалящия ни свят. 

Научавайте нещо ново всеки ден 

Това не означава да се запишете на уроци и да учите. Можете да научите по нещо ново в ежедневието си. Например може да се опитате да научите телефонния номер на някой приятел и да го набирате ръчно, вместо да разчитате на телефонния указател на телефона си.  

Бихте ли опитате тези упражнения? Какво полезно намирате в тях? Можете пък да решавате судоку или пък да си инсталирате подобни приложения за трениране на паметта. 

Упражненията винаги са полезни, независимо дали са за паметта или пък физически. Ще опитате и тези, нали? 

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

 

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  7 сигурни начина за почистване на енергията в дома ви

ОСТАВИ КОМЕНТАР