луната

6 интересни митове и легенди за луната

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Луната е едно от най-красивите творения на природата. Разходете се в средата на нощта и я погледнете, ще бъдете очаровани от нейното изящество и магическа красота.

Всъщност луната участва в много митове и легенди в различни култури, именно заради своята мистичност и красота. Ето и някои от тях.

1. Чан`е – Има много известен китайски мит за жена, която се казва Чан`e и живее на луната. Митът има различни варианти, но основната история е, че тя и нейният съпруг някога са били безсмъртни, но са станали смъртни, заради лошото си поведение.

Те се опитали отново да постигнат безсмъртие, изпивайки хапче, но Чан’е била твърде алчна, взела твърде висока доза и полетяла нагоре към луната и останала там. 

Митът за Чан`е е голяма част от китайската поезия и една от основните причини за празненставата всяка есен по време на Фестивала на китайската луна.

 

2. Селена/Луна – Това са имената на богинята на луната съответно в гръцката и римската митология. В митовете, свързани с тези богини, богинята е съчетана с бога на слънцето. Той пътува през целия ден, а тя пътува през нощта.

Богинята обикновено се смята за страстна, отнемаща много любовници и представлява желанието, свързано с луната.

 

Вижте Също:  Женското тяло след бременност в снимки

3. Аниган – Инуитите от северните райони като Аляска и Гренландия имат доста ужасяващ мит за луната. Те вярват, че Анинган, богът на луната, е изнасилил сестра си, богинята на слънцето. Още по-лошо, те вярват, че все още се опитва да я преследва, за да я притежава. Ето защо я следва всеки ден в небето.

Появяването и скриването на луната се обяснява, така, че Анинган преследва сестра си, докато не изнемощее от глад, а след това изчезва за малко, за да потърси храна, да върне енергията си и да продължи да я преследва.

 

4. Мауу – Много по-романтична история за луната е този мит от Африка, който казва, че Мауу е лунен бог, който е завинаги свързан в единство с богинята на слънцето -Лиза. Смята се, че лунните и слънчеви затъмнения са свързани с времето за правене на любов на небесната двойка.

 

5. Рона – Това е мит, идващ от племето на Маорите в Нова Зеландия. Историята е за една млада жена, на име Рона, която ненавиждала луната, така че луната я сграбчила и я отвела. В мита, луната хваща едно дърво и с него дърпа Рона. Смята се, че дървото е символ на плодородието, което допълнително свързва луната с тази символика.

 

Вижте Също:  21 бебета, които са много по-готини от родителите си (Снимки)

6. Богините на луната според маите – Маите имат няколко истории за различни лунни богини. Една богиня, често свързвана с луната, е Ихчел, защото е богиня на плодородието.

Смята се обаче, че всъщност тя може да бъде “баба на луната” и да представлява застаряването и изсушаването на плодородието в напреднала възраст, така че тя е най-често свързана със скриването на луната, а не на луната по всяко време.

 

Това са само шест примера за някои от най-интересните митове, в които хората във времето и по света свързват с луната. Използвайки много различни форми на символика, самата луна се е превърнала в символ на любов, желание, промяна, страст, плодородие и дори насилие.

 

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

ОСТАВИ КОМЕНТАР