Какви препарати за почистване да не смесвате?

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Никога не сте ли сe замисляли да си направите експеримент за почистване, като смесите различни препарати?

Много е вълнуващо да почиствате като гениален учен, който създава нов универсален препарат за почистване.

Но ако познанията по химия ви се ограничават само от наученото в училище, то по-добре да не експериментирате, тъй като можете да навредите на мебелите си, дрехите и най-вече на здравето си. 

Много домакини са се запалили по различни “хакове”, които гледат в интернет и ги прилагат смело на практика.

Специалистите обаче не са на това мнение.

Има комбинации, които по-добре да не правите. Повечето препарати са безопасни, когато ги използвате по предназначение, но ако ги смесите те могат да се окажат опасни за почистваната повърхност. Нещо повече – някои смесвания могат да доведат до отделянето на токсични изпарения. 

Преди да направите някоя химична смес в мивката си, запомнете две основни правила:

1. Преди употреба, прочетете упътванията на опаковката на препарата и най-вече предупрежденията. 

2. Ако не искате да направите химическа атака у дома, то никога не смесвайте следните препарати: 

Белина + амоняк 

При смесването на белина и амоняк се образува хлорамин – токсичен газ. Вдишването му може да спре дишането и да предизвика болки в гърдите. Амоняк се съдържа в много препарати за почистване на стъкла, така че гледайте да не ги смесвате с белина. 

Белина + оцет 

При смесването на белина и оцет се получава газообразен хлор, който се смята за токсично оръжие. Дори и в малко количество той предизвиква дразнене на очите, затруднено дишане и кашлица. Не искате да си представите какъв ефект ще получите, ако смесите тези две неща. 

Белина + спирт 

Сигурно сте чували за хлороформ? По филмите той се използва за отвличане на жертвата. Е, ако смесите белина и спирт, ще станете една от жертвите. Сместа може да се окаже токсична, а в най-добрия случай предизвиква и кожни обриви. 

Също така, не смесвайте и препаратите за отпушване на канали. От подобно смесване може да се получи дори взрив. Ако не се доволни от ефекта на дадения препарат, извикайте водопроводчик. 

Сода бикарбонат + оцет 

Содата и оцетът от векове се смятат за екологично средство за почистване на дома. Специалистите обаче не ви съветват да ги смесвате, тъй като получавате бурна химична реакция, която отделя вода и натриев ацетат. Също така, трябва да имате предвид, че в затворен съд содата и оцетът могат да предизвикат взрив. 

Кислородна вода + оцет 

Това се среща рядко сред експериментите, но все пак специалистите съветват да не го правите, тъй като това може да доведе до дразнене на очите и носната лигавица. 

Споделете и вашите предложения!

 

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Нещата, които вашата половинка иска да правите по-често

ОСТАВИ КОМЕНТАР