свети-николай-чудотворец

Легендата за Свети Николай

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Според легендата, Свети Николай е монах, роден в Мала Азия, провинция Ликия (днешна Турция) през 280 г. и умира през 325 г.

Бил избран за архиепископ на град Мир и е присъствал на Първия Вселенски Събор.

  • Раздавал на бедните богатството, наследено от баща си, като по този начин се превръща и първообраза на Дядо Коледа и раздаването на подаръци за Коледа.

Разказва се, че бил много добър и дори откупил трите дъщери на разорил се богаташ за три кесии злато, за да ги спаси.

Легендата гласи, че Свети Николай спасявал кораби и моряците в тях, като така получил властта си над моретата.

  • На 6-ти декември е прието корабите и лодките да не излизат в открито море, а също така се закрива и есенно-зимния риболовен сезон.

 

  • На този ден се прави угощение с рибни ястия, като по традиция, това е шаран. Шаранът се смята за жертвена риба, тъй като съществува легенда, в която Св. Николай спасил рибар от потъващата му лодка, запушвайки дупката в нея с рибата.

Според някои суеверия костите от рибата могат да се пришият в шапките на децата, за да ги предпазват от уроки и зли очи или да се пуснат по течението на реката, за да се умножи броят на семейството.

Също така, трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото се твърди, че е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете и умрете.

  • Доброто поверие казва, че ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари. 

Някои смятат, че първият сняг идва именно от светеца и неговата дълга бяла брада.

Никулден е в средата на Коледните пости. Рибата обаче се смята за по-чиста и лека от месото. Причината за това е, че тя натоварва храносмилателната система значително по-малко.

  • Традиционното ястие за празника е рибник. В днешно време шаранът може да се замени с друга едра риба като сом, лефер и др. Освен рибник се приготвя и богов хляб.

Преди да започне тържеството погачата и рибникът се разделят от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава из махалата за здраве и “за да пази свети Никола моряците и рибарите от беди и корабокрушения.”

В България празникът се чества и като имен ден, на хората с имена, сходни на Николай, като например – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо, Никол, Ния, Ница.

За да уважат именика, в дома му идват близки и приятели, които обаче не е задължително да са поканени.

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Как да се влюбим отново в него?

ОСТАВИ КОМЕНТАР