добри родители

3 полезни съвета за родители – Част 2

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Всички родители искат едно и също нещо за децата си – да бъдат щастливи, обичани, да следват мечтите си и да успеят.

Но как да се уверим, че те растат в щастлива среда? Е, ще ви дадем още някои съвети във втората част на статията.

1. Поставете граници на децата си

Не бъдете родител, който позволява абсолютно всичко, което децата поискат. Хубаво е да знаете кога да бъдете родител и кога да бъдете приятел.

Дори децата ви да се разстроят, научете ги на отговорност, задавайки им графици, правила и умерени граници.

Децата над 5-годишна възраст е добре да имат и домакински задължения, като оправяне на детската си стая или леглото, като отговорностите лека полека да се увеличават с възрастта. Отговорността повишава тяхното самочувствие и чувството за принадлежност.

2. Помнете, че всяко дете е различно

Може да мислите, че е по-лесно да възприемете един родителски подход за всичките си деца само за да разберете, че това, което работи за едното, не работи непременно и за другото дете.

Това е така, защото няма две еднакви деца, дори еднояйчните близнаци са с различни характери. Затова, най-добрият съвет, който можем да ви дадем е да опознаете добре и индивидуално децата си и да се приспособите към тях.

3. Хвалете децата си по възможно най-добрия начин

Винаги хвалете добрите неща, които детето ви прави, не искате да сте родител, който посочва само лошите такива.

Похвалата е подходяща, когато детето ви направи нещо хубаво или полезно, като по този начин ще насърчите доброто им поведение, но важното е да бъдете конкретни в похвалата си, за да знаят кое поведение се оценява.

Но трябва да знаете, че прекалените хвалби ще имат отрицателен ефект, това не означава, че защото вашето дете рисува нещо на лист хартия, това е следващият Пикасо или събира 1 и 2 и вече е следващият Айнщайн.

Прекаленото самочувствие без покритие у децата рано или късно изиграва лоша шега, затова внимавайте кога и как възхвалявате детето си, похвалата е полезна, когато е от истинско значение.

И знайте, че добрият родител винаги намира време и за себе си. Дори когато не можете да намерите такова, отделете 10 минути и отидете на разходка, вземете вана или гледайте филм. Направете нещо, което ви прави щастливи, помнете, че това, от което децата се нуждаят най-много, са щастливи родители.

Вижте Още: 3 полезни съвета за родители – Част 1

 

Вижте Също:  6 супер странни неща, които дамите харесват в мъжете

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

ОСТАВИ КОМЕНТАР