есенна депресия

Как се преборих с есенната депресия?

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Есента – колкото и да е красива тя със своите златни цветове, за  някои от нас тя може да е истински кошмар.

Напоследък срещам все повече хора, които с настъпването на есента изпадат в депресия. Това най-често се дължи на факта, че дните стават все по-къси, слънчевата светлина все по-оскъдна, температурите по-ниски.

И хората започват да изпитват носталгия по летните дни, студените коктейли и горещите юлски вечери.

Есенната депресия засяга много аспекти от нашия живот –  нашето поведение, апетита ни, качеството на съня ни.

Ставаме апатични и нерешителни през този период и всичко и всички ни дразнят. Години наред и аз изпадах в такова състояние щом лятото си отиваше. Затварях се в себе си и нищо не можеше да ме накара да се усмихна и да се чувствам добре.

Не исках да се срещам с приятели, не ми се излизаше, в същото време не ми се и стоеше  и вкъщи.

Чувствах се ужасно и нямах желание за абсолютно нищо.

Преди две години, обаче си казах, че няма повече на позволявам на есента да разваля моето настроение и моя живот. Бях решена, че ще се справя и така и стана.

 

Вижте Също:  Мария Илиева публикува първата снимка на сина си

Ще ви дам няколко съвета за това как аз се справих с есенната депресия:

  1. Постарайте се да си намерите някакво хоби или нещо, което ви носи наслада. Може да се запишете на някакъв курс, да декорирате хола или да пробвате някакви нови рецепти в кухнята. Аз лично много се запалих по правенето на бижута от глина. Носи ми изключителна наслада.

 

  1. Прекарвайте колкото се може повече време навън в добра компания, на различни места. През есента също е пълно с всякакви базари за книги, ръчно изработени аксесоари или дрехи. Шопинг терапията на мен ми действа доста успокояващо.

 

  1. Намерете си любим спорт и спортувайте. Физическата активност оказва благоприятно влияние върху мислите и настроението ни. Аз посещавам зумба танци три пъти в седмицата и се чувствам прекрасно. Ако пък нямате време за спорт, постарайте се да се движите колкото се повече повече – ходете пеша, разходете се в парка, изкачвайте стълби.

 

  1. Погрижете се за себе си. Есента е идеално време да посетим сауната, да си направим някой спа ритуал или просто да отидем на фризьор и маникьор. Да ви призная посещението в козметичния салон винаги ми е носило голяма доза позитивизъм, защото когато излезна от там винаги се чувствам по-красива.

 

Вижте Също:  Четири начина да превърнете балкона в летен оазис

Намерете си готин сериал за вечерите. В HBO и Netflix е пълно с различни сериали, които са подходящи за есенните вечери – леки и неангарищи. Добавете парче черен шоколад или пуканки и се наслаждавайте на живота.

 

Автор:

Диляна Дичева

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

ОСТАВИ КОМЕНТАР