немски флаг

12 неща, които трябва да знаем преди да заминем да работим в Германия

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Германия е мечтана дестинация за много хора, които търсят подходящата кариерна реализация и установяване извън родината. Високият стандарт на живот и заплащането привличат хиляди желаещи от всички възрасти всяка година.

Тъй като икономическите и законодателни различия между Бъгария и Германия са силно осезаеми, е добре да се запознаете отблизо с колкото се може повече факти за страната преди да предприемете стъпката към преместване и започване на работа извън дома, било то сами или със семействата си.

Ето защо сме подбрали за вас няколко интересни и полезни факти, с които е необходимо да сте запознати, ако имате желание да работите, живеете и да се развивате успешно в Германия.

Ето и 12 неща, свързани със законите и навиците в немската работна култура:

 1. Владеенето на езика е почти задължително.

Познанията по немски е основно предимство при намиране на подходяща работна позиция. Ако не знаете немски, не разчитайте, че ще успеете да го учите в движение, докато работите мечтаната от вас работа.

Над 30% от работодателите признават, че не наемат чуждестранни работници, защото липсват познания по немски език. Свободното му владеене е повече от препоръчително във всяка една сфера, а курсовете са продължителни  и струват доста скъпо.

 1. Има и алтернатива на скъпите курсове по език.

Ако все пак сте решили да заминете без да говорите езика, съществува възможност за безплатни курсове, организирани от благотворителните дружества. Разбира се, това е по-трудният и не толкова надежден вариант.

 1. До 3 месеца гратис – Гражданите на всички държвави- членки на ЕС имат право да се възползват от правото на пребиваване до 3 месеца.
 2. Работното време

Работната седмица в Германия включва и съботния ден, но за сметка на това в неделя дори и магазините за хранителни продукти не работят. Лекарските кабинети са затворени в сряда, събота и неделя.

 1. Директно общуване и емоционална интелигентност.

Немците имат навика да общуват кратко и ясно, като много държат на точността и спазването на зададените срокове, а емоциите не се приемат добре в бизнес средата.

 1. Немците предпочитат да комуникират писмено, вместо устно.
 2. Съгласно немския бизнес етикет, стискането на ръце и устната договорка се считат за обвързващи колкото и писменото споразумение.
 3. Търсенето на жилище най-често се осъщестява чрез интернет сайтове.
 4. Наемателите в Германия могат да кандидастват за помощ, като сумата се определя от фактори като брой членове на семейството, размера на наема и доходите на работещите.
 5. Максималният размер на детските помощи е 160 евро месечно за едно дете.
 6. Детски надбавки се полагат на всички граждани на ЕС.
 7. Ако имате деца, имате право да ползвате родителски отпуск, който няма да ви бъде заплатен, но ако отговаряте на необходимите условия, имате право на надбавки за грижи за детето или децата ви.

Знаейки законите, културните и социални особености и правата си, с много по-голяма лекота бихте могли да се адаптирате към условията на живот и работа в Германия.

Вниманието Ви към детайлите ще облекчат значително Вашето пребиваване и със сигурност ще бъдат взети под внимание от германските ви познати, колеги, партньори или работодатели.

Източник: Промедика 24

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Какво е SEO Оптимизацията?

ОСТАВИ КОМЕНТАР