кухня

5 прилики между чешката и българската кухня

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Малко известен факт е, че българската и чешката кухня си приличат изключително много. Естествено има и различия, които няма как да ги няма, но в крайна сметка сега ще отделим време конкретно на приликите между двата региона и начинът по който хората се хранят.

Всички знаете ХЕПИ”, всъщност това е една друга реклама, всички познаваме добре българската кухня най-малкото защото всеки ден и се наслаждаваме, ползваме я и неминуемо страдаме от нея, защото тя е доста обилна, със специфични подправки и понякога тежки сосове. Не винаги с наличие на месо, доста често гозбите ни са постни, но това им е и хубавото, че има разнообразие от вкусове, комбинация от продукти, а ние така сме си свикнали и това е полезно за нас.

Шокиращо за някой (може би), но това е характерно за цяла източна Европа, където ресурсите не винаги са били толкова концентрирани както да речем във Великобритания или Германия, а и да не коментираме Франция или Италия.

Но стига толкова с разтягането на локуми и обща култура, предлагаме директно да се хвърлим в дълбокото и да пристъпим към общите черти на нашата родна кухня и тази на чехите.

храна

1. При нас традиционно имаме супи и много хора просто не могат да стартират добре деня ако не са хапнали супа, това важи със съща сила и за нашите Европейски съседи. Известен факт е, че топлата супа има благоприятно въздействие върху стомашно-чревният тракт, а още по-добро въздействие има ако супата е от боб (наистина!). Бобът е може би една, според много хора, традиционна гозба за нашите ширини, но тя е също така традиционно приготвяна домашна супа и в Чехия. Гулаш от телешко с едро нарязани картофи. Вкусно нали?

2. Можете ли да познаете какво е второто нещо което се консумира в големи количества? Няма да ви мъча, това е сланината, като това дори изуми и нас. Освен традиционните наденици (едросмляни и такива с чесън и подправки), един от най-консумираните традиционно продукти е сланината и джумерките (т.н. škvarky). Въпреки че джумерките едва ли се нравят на голяма част от по-младите българи те са вкусен и понякога желан продукт на трапезата.

3. Други традиционни храни, които присъстват на чешката трапеза са палачинки, щрудел, добре познатите ни омлети и много други, които се приготвят по традиционният за нас начин.

4. Smažák, какво ли е това? Ами предполагам обичате паниран кашкавал, това е същото само, че се използва освен кашкавал и други видове меки сирена. Прави се дебела панировка и отново в тигана.

5. Velikonoční beránek този специалитет го ядем всички (предполагам и надявам се) по Великден. Всъщност говорим за козунак, този така сладък и толкова традиционен десерт, който консумираме с голямо удоволствие всяка година.

ястие

Изброихме пет от общите черти на нашата кухня с тази на чехите и техните порядки, но повярвайте ако направите малко по-задълбочено проучване много други гозби които си мислим, че баба ни е патентовала всъщност се приготвят паралелно извън пределите на България.

Чешкият стил и начин на живот като цяло е различен, но седнем ли на трапезата се оказва, че изобщо не сме толкова различни, нали помните поговорката “Храната пра’й борбата…”. Ами като всички ядем козунак, джумерки и сланина какво ни е толкова различното?

Пак ще дадем за пример италианците. Ако ви се е случвало да седнете на маса с представители на една от най-стилните нации, може би споделяте мнението, че не сме чак толкова различни, но определено имаме дребни различия, ако щете дори в начина по-който солим ястието, в навиците и в продуктите които консумираме.

Не че има нещо лошо в различията, но защо винаги трябва да гледаме към различните, само заради интересът ни или заради нещо друго? Нека се постараем да превъзмогнем различията, и да ги направим част от нашата същност.

Статията е спонсорирана от ECG-SHOP.BG Електроуреди от Чехия.

 

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Спестете време и пари

ОСТАВИ КОМЕНТАР