Дами, ето кога и защо трябва да се сменя антифриза на автомобила

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

По правило всички течности, които се използват като консумативи в една автомобилна система трябва периодично да бъдат подменяни.

Друг е въпроса, че една типично българска черта е това да се отлага за последния момент. Несъмнено обаче има срок на експлоатация и сезонност при някои от автомобилните консумативи, и с повишаването или понижаването на температурите е препоръчително да бъдат взети нужните адекватни мерки.

Определяща е ролята на антифриза като течност, носеща отговорност за охлаждането на двигателя. Ако не се извършва правилно охлаждане то безспорно настъпва висок риск от прегряване на автомобила.

Именно за нормален температурен режим се предлагат разнообрази видове антифриз цена, напълно поносима, а ефективността от него е повече от оптимална, за да работи моторното превозно средство в пълна изправност.

По своя състав охлаждащата течност съдържа етилен гликол и вода, като не са изключени и добавки като цвят, аромат, антикорозионни елементи и такива, които повишават топлопроводимостта. Независимо от това, че цената на антифриза е достатъчно ниска все още има шофьори, които вместо охлаждаща течност, особено през лятото, използват дестилирана вода.

Не е нужно да акцентираме върху това, че водата активира корозиращите процеси в охладителната система. Повредите на гумените уплътнения също не са изключени, ако заменяте антифриза с H2O. Това не само, че води до по-бързо износване на частите , но и значително намалява експлоатационния живот системата за охлаждане.

Антифриза е течност, която е желателно да се сменя (поне според сервизните данни на повечето автомобили) при пробег 60 000 километра или пет години. Ако има теч на охлаждащата течност може да се наложи доливане или цялостна подмяна. Цената на антифриза наистина е символична, така че не си струва да експериментирате и да подлагате компонентите на автомобила си на изпитание. Процесите могат да са необратими и цената за ремонт, която да заплатите за това нехайство и безотговорност да е доста висока.

Затова следете редовно нивото на антифриза и при необходимост се обърнете към автосервиз за неговата смяна.

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Революционните бански MOEVA LONDON достигнаха и до България

ОСТАВИ КОМЕНТАР