оптичен интернет

Какво трябва да знаем за оптичния интернет?

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Да кажем, че търсите да си прикачите интернет в София. След като сте говорили с няколко приятеля по въпроса със сигурност сте чули думите „оптичен интернет“. Този вид връзка е бъдещето на интернет връзката, но доста хора не са добре запознати с нея и не са наясно до какви преимущества води. А тя определено може да ви предостави ценни предимства. Затова ще ви разкажем накратко за оптичния интернет и за неговите преищущества.

Оптичният интернет се доставя чрез връзка по мрежов кабел, който достига до дома ви. Но докато до днес са били използвани медните телефонни кабели, при оптичната връзка се използват отделни трасета оптични кабели. Тези оптични кабели се състоят от оптични влакта – във всяко от тях се намира една тънка и прозрачна нишка, която в повечето случаи се създава от стъкло. Чрез нея могат да бъдат предавани данни със скоростта на светлината. Оптичната връзка в момента може да е два вида – FTTP (Fiber to the Premises) и FTTC (Fiber to the Cabinet).

FTTP, който също бива наричан и FTTH (Fiber to the Home) представлява оптична връзка, която достига до вашия дом. Ако изберете да използвате нея, оптичният кабел ще бъде свързан с дома ви към оптичен рутер. Именно този рутер ще приема сигнала и ще го препраща до вас. Едно от предимствата на този тип връзка е че при нея сигналите не се губят по трасето, а това гарантира интернет с отлична скорост – чак до един гигабит в секунда.

FTTC е оптична връзка до разпределителната кутия на доставчика ви, която е най-близо до дома ви. Съответно, при нея кабелът не достига дома ви, а до най-близката разпределителна кутия на фирмата, която ви осигурява интернет. От тази кутия до вас се използват от старите медни телефонни кабели, за да достигне сигналът до дома ви. По този начин по трасето има загуби, така че интернетът е малко по-бавен – до 100 мегабита в секунда.

Да се инсталира FTTP е скъп процес, но тази връзка осигурява отлична скорост на широколентовите услуги. А FTTC е с по-евтина инсталация, като същевременно също ви предлага доста добра скорост. Освен това повечето доставчици на интернет предлагат FTTP връзки само за бизнес клиенти, а не за обикновените клиенти, така че ще ви е по-трудно да намерите доставчик на FTTP връзка до дома ви.

Едно от огромните преимущества на оптичната интернет връзка е нейната надеждност. Ако разчитате на старите медни кабели, то тогава връзката ви с мрежата зависи от множество фактори – колебанията на температурата, влагата и лошото време могат да причинят загуба на сигнал. Освен това ако медният кабел е стар или се износи, това може да доведе до опасност от пожар. Допълнително, с медните кабели съществуват рискове от смущения от радио- или електронни сигнали, а и носят риск от злоупотреба. А и ако са свързани с телефонните линии, то оттам може да има прекъсване на връзката ви.

Още едно предимство е че оптичните връзки са с повишена сигурност, а това е изключително важно в днешно време, когато вниманието към безопасността и сигурността в кибер средата е засилено.

Освен това този тип интернет води до по-висока скорост на сърфиране, отколкото можете да получите с обикновен вид връзка. Капацитетът на самата връзка също може да бъде увеличен чрез използване на оптичен интернет. А и покритието става все по-голямо. В допълнение, въпреки че в краткосрочен план оптичната връзка може да струва малко повече, в дългосрочен план тя ви излиза доста по-евтина.

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Избор на спално бельо и спални комплекти

ОСТАВИ КОМЕНТАР