зимна депресия

10 полезни съвета за справяне с депресията през зимата

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Зимната депресия или сезонното афективно разстройство (САР) се смята за често срещано емоционално състояние. То може да засегне хора от всяка възраст, включително младежи и деца.

Ето и 10 съвета, които могат да са ви в помощ в справянето с това състояние.

1. Бъдете активни

Ежедневните разходки в средата на деня могат да са също толкова полезни, колкото и лекото лечение за справяне със зимната депресия.

Ако нямате време и желание за спорт, разходката сред природата е също добра алтернатива.

разходка сред природата

2. Дневна светлина

Ако сте у дома или в работата, старайте се да стоите близо до прозорец. Когато освежавате дома си, изберете светли цветове, които да отразяват светлината, избягвайте тъмните тонове.

3. Бъдете на топло

Ако ви е студено, това може да ви накара да се чувствате по-депресирани, така че стоенето в топло и уютно помещение може да намали чувството за депресия. Пийте топли напитки и яжте топла храна, също така се обличайте добре и носете топли обувки. Стремете се да поддържате температура между 18 ° С и 22 ° С в дома си.

топли дрехи

4. Хранете се здравословно

Здравословното хранене ще увеличи настроението ви, ще ви даде повече енергия и ще намали покачването на тегло през зимата.

Балансирайте желанието си за въглехидрати, като например макаронени изделия и картофи, с много пресни плодове и зеленчуци.

Хапвайте банани – те съдържат витамин В6, триптофан, желязо, фосфор, калий, калций, манган, натрий и магнезий. Триптофанът от своя страна, помага на организма в производството на серотонин, известен още като „хормонът на щастието“.

5. Секс

Учените са открили, че сексът е природен антидепресант. Оргазмът спомага отделянето на серотонин.

Не забравяйте, че сексът е полезен и за самочувствието, а високото самочувствие подобрява и настроението.

секс

6. Ново хоби

Отдайте се на ново и непознато за вас занимание. Това може да е пеене, рисуване, плетене, дори и спортуване.

Важно е да се занимавате с нещо, което ще ви е приятно и ще ви кара да се концентрирате върху него, разсейвайки се от другите проблеми.

7. Бъдете социални

Когато човек е в такова състояние, той има нужда от подкрепата на своите близки.

Излизайте с приятели, виждайте се със семейството и създавайте приятни спомени и моменти.

Когато ви поканят да излезете, не отказвайте, колкото и да ви е трудно. Покажете на депресията, че можете да се забавлявате, въпреки нейното нежелано присъствие.

с приятели

8. Говорете за проблема си

Много важен етап в справянето с депресията е говоренето за нея. Говорете за нея с приятели, отидете на психолог или психоаналитик, консултирайте се, за да получите разбиране и правилен съвет.

Не се притеснявайте, че депресията се е надвесила само над вас, напротив. Все повече хора страдат от нея, но най-лошото е, че не е само в зимния сезон, а целогодишно.

Затова, говорете колкото се може повече за нея, за да предотвратите появяването ѝ и след справянето с нея.

9. Група за подкрепа

Можете да се присъедините и към група за подкрепа с хора, които страдат от същия проблем. Там ще получите разбиране и няма да се чувствате празни и самотни. Също така, можете да се запознаете с нови хора, което също е много полезно.

10. Потърсете помощ

Ако симптомите ви са много притеснителни, посетете своя личен лекар. Той може да ви назначи лечение, включващо хранителни добавки или лекарства.

Не приемайте медикаменти без съвет от лекар!

 

Вижте Също:  Силата на копривата като лечител

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

ОСТАВИ КОМЕНТАР