10 въпроса за коронавируса

10 въпроса за COVID-19, на които СЗО отговаря

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Колкото и добре да сме запознати с новия вирус, допълнителната информация няма да ни навреди.

Световната здравна организация е дала отговор на някои от най-често срещаните въпроси по темата, които и ние ще ви представим:

 

1. Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми са висока температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат да имат болки, запушен или течащ нос, болки в гърлото или диария. Те обикновено са леки и започват постепенно. Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и не се чувстват зле. Повечето от заболелите (около 80%) се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Около 1 от всеки 6 души, разболял се от COVID-19 е със затруднено дишане.

Възрастните хора и тези със здравословни проблеми, като хипертония, сърдечни проблеми, астма или диабет са по-склонни към влошаване на болестта. Страдащите от треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.

           

2. Как можем да се заразим?

Заразяването става от човек, който има вируса в себе си, чрез разпространени от него капчици от устата или носа, когато киха, кашля, говори или издишва.

Тези капчици попадат върху предмети и повърхности, които при докосване от здрав човек, пипащ носа, очите или устата си, се заразява.

Вдишването на тези капчици също води до заразяване, затова е важно да стоите на дистанция от минимум 1 м. 

 

Вижте Също:  Седем съвета, с които да се отървем от черните точки

3. Можем ли да се заразим от човек, който няма симптоми?

Основният начин, по който болестта се разпространява, е чрез капчици, изхвърлени от кашлящия.

Рискът от хващане на COVID-19 от човек, нямащ никакви симптоми, е много малък.

Въпреки това, много хора с COVID-19 усещат само леки симптоми, обикновено в началото на заболяването. Следователно, можете да се заразите от човек, страдащ от лека кашлица, който не се чувства зле.

 

4. Можем ли да се заразим от изпражненията на болен?

Рискът от заразяване с COVID-19 от изпражненията на заразен човек е нисък. Въпреки че първоначалните изследвания предполагат присъствието на вируса във фекалиите, разпространението по този начин Все пак, редовно мийте ръцете си.

 

5. Ефективни ли са антибиотиците в превенцията или лечението на COVID-19?

Не. Антибиотиците не действат срещу вируси, а само върху бактериални инфекции. COVID-19 се причинява от вирус, така че антибиотиците при него не помагат. Те не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение на болестта, а само по указание на лекар за лечение на бактериална инфекция.

 

6. Има ли лекарства или домашни средства, които могат да предотвратят или излекуват COVID-19?

Докато някои западни, традиционни или домашни средства могат да осигурят комфорт и да облекчат симптомите на COVID-19, няма доказателства, че настоящата медицина може да предотврати или излекува болестта.

СЗО не препоръчва самолечение с никакви лекарства, включително антибиотици, като превенция или лек за COVID-19. Има няколко текущи клинични проучвания, които включват западни и традиционни лекарства.

 

7. Колко дълго вирусът оцелява на повърхности?

СЗО не могат да се категорични в това, колко дълго вирусът, причиняващ COVID-19, оцелява на повърхности, но изглежда, че е също толкова, колкото другите коронавируси.

Проучванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация за вируса COVID-19) могат да останат на повърхности за няколко часа или до няколко дни. Това може да варира при различни условия (например вид повърхност, температура или влажност на въздуха).

Ако смятате, че дадена повърхност може би е заразена, почистете я с обикновен дезинфектант, за да убиете вируса и да защитите себе си и другите. Почистете ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или ги измийте със сапун и вода. Избягвайте да докосвате очите, устата или носа си.

 

8. Безопасно ли е да получа пратка от област, в която е съобщено за наличието на COVID-19?

Да. Вероятността инфектиран човек да замърси търговските стоки е ниска, а рискът да хванете вируса, причиняващ COVID-19 от пратка, който е преместен, пътувал и изложен на различни условия и температура, също е малък.

 

Вижте Също:  Екзотичните билки, които българинът използва днес

9. Има ли нещо, което не трябва да правя?

Следните мерки не са ефективни срещу COVID-2019 и могат да бъдат вредни:

  • Пушене;
  • Носенето на няколко маски наведнъж;
  • Прием на антибиотици.

Във всеки случай, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро, за да намалите риска от развитие на по-тежка инфекция и не забравяйте да споделите историята си на пътувания с вашия лекар.

 

10. Движи ли се във въздуха вирусът?

Коронавирусът се предава главно чрез капчици от кихащ, кашлящ или говорещ заразен човек, но те са твърде тежки, за да стоят във въздуха. Те бързо падат на земята или повърхностите.

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

ОСТАВИ КОМЕНТАР