кайсия

Кайсията: Вкусен плод и добър приятел на здравето

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Кайсиите са много популярна съставка за направата на мармалади, компоти и т.н. Тяхната трайност може да бъде удължена и чрез изсушаване. Наближава кайсиевият сезон, което освен за чудесния вкус на този плод, напомня и за неговите многобройни положителни ефекти за здравето.

Кайсията е добър източник на витамини А, В3, С, Е и К, но съдържа и доста важни минерали (включително калий, мед, желязо, манган, магнезий и фосфор) и фибри.

От кайсиевите ядки се добива масло, което е особено полезно за нашата кожа, а във вътрешността на ядките са скрити пъпки, които мнозина считат за полезни при унищожаването на раковите клетки.

 

Ето и 6 положителни ефекта за здравето от сочния плод:

 

1. Положителните ефекти на кайсиите върху храносмилането

Благодарение на високото съдържание на фибри, консумацията на кайсии, както и много други плодове, е много полезна за храносмилането. Особено благоприятен ефект усещат хората страдащи от запек.

 

Вижте Също:  Лесно отслабване - 30 начина доказани от науката

2. Кайсии за по-силни кости

Различни минерали са много важни за нашите кости. Основният костен минерал е разбира се калцият, но има и други полезни, като фосфор, манган, желязо и мед. Всички изброени минерали се срещат в кайсиите. Вкусният плод спомага за укрепване на костите и помага за намаляване на риска от остеопороза.

 

3. Кайсии за здраво сърце

В кайсиите се откриват много вещества, които защитават нашата сърдечно-съдова система. На първо място, това са различни антиоксиданти, включително витамин С, който се съдържа в големи количества в кайсиите. Калият в кайсиите също е важен за здраво сърце и кръвоносни съдове, както и помага за понижаване на кръвното налягане. Сърдечно-съдовата система също се поддържа в добро състояние благодарение на изобилието от фибри, съдържащи се в кайсиите.

 

4. Помощ при инфекции на ушите и температура

За кайсиевото масло се твърди, че е ефективна природна помощ при възпаление на ушите. Всичко, което трябва да направите, е да капнете част от маслото в ухото си и скоро ще почувствате подобрение в състоянието. Освен това кайсиевите напитки се препоръчват за понижаване на телесната температура.

сушени кайсии

5. Естествена грижа за кожата с кайсиево масло

Кайсиевото масло е високо ценено в козметичната индустрия. То осигурява на кожата антиоксиданти и забавя процеса на стареене, помага при обрив и като цяло гарантира, че кожата е добре хидратирана и опъната. Тъй като се абсорбира много бързо, няма място за опасения, че кожата ще бъде мазна след употреба.

 

Вижте Също:  Кои 7 ядки ни правят млади и красиви?

6. Предотвратяване на анемията

По-специално, сухите кайсии се считат за добър източник на желязо. Това често се препоръчва на всички, които имат анемия или просто като превантивна мярка.

Типичните симптоми на анемия са усещане за повишена умора, замаяност, бледност и учестено  дишане при слаба физическа активност.

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

ОСТАВИ КОМЕНТАР