болки в стомаха

Как да действаме след преяждане?

Как да действаме след преяждане?

По време на празниците, когато масите са пълни с вкусни ястия, е много лесно да прекалим с храната. Всеки може да загуби самоконтрол пред вида на отрупаната с вкусотии трапеза, а след това трябва да се изправим пред физическите последствия от преяждането.

Подбрали сме съвети и упражнения, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре в тези дискомфортни моменти.

  • Джинджифил и джинджифилов чай

Доказано е, че джинджифилът е ефикасно натурално средство за справяне със състояния на повръщане, стомашни газове, забавен метаболизъм и стомашна болка. За най-бързите резултати, просто вземете парче джинджифил и го сдъвчете. Ако не можете да понесе силния вкус на суровия джинджифил си направете чай.

чаша чай

  • Ментов чай

Насладете се на чаша ментов чай. Бабите и майките са много прави, че чаят от мента е спасител при болки в корема, подуване и спазми.

  • Чай от лайка

Ако не обичате ментовия чай, можете да го замените с чай от лайка. Успокояващият ефект на лайката ще отпусне вас и вашия стомах.

  • Разходете се

Отидете на разходка. Не лягайте след преяждане. Преодолейте умората и излезте на приятна разходка. Движението ще помогне на тялото да обработи консумираната храна по-лесно и по-бързо.

  • Йога упражнения за по-добро храносмилане

Изградете си правилни навици и ги спазвайте. Избягвайте преяждането, но все пак ако се случи да прекалите с храната, направете следните йога упражнения, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре и да ускорите храносмилането.

Йога упражнение 1

Йога упражнение 2

Йога упражнение 3

Йога упражнение 4

Йога упражнение 5

Йога упражнение 6

  • Правилно начало на деня

Започнете деня с чаша вода с прясно изцеден лимон. Тази смес подобрява храносмилането и може да ви помогне, ако предната вчера сте прекалили с хапването.

Не прескачайте закуската. Сутрин след преяждане, вероятно си мислите, че е по-добре да прескочите закуската. Препоръчително е да хапнете нещо леко, като банан, кисело мляко, препечена филия хляб с тънък слой фъстъчено масло или мед, ябълка и други подобни. Не се наказвайте с глад, защото ако прескочите закуската, вероятно ще я компенсирате с повече ядене по-късно през деня.

Пийте вода. Изпийте най-малко 8-10 чаши вода, за да помогнете на тялото да се справи с излишъка от храна.

Избягвайте солта. Солта стимулира организма да задържа повече вода от което се чувствате по-надути.

  • Яжте бял ориз за обяд

Белият ориз се усвоява лесно от тялото, успокоява стомаха и е особено полезен ако имате диария, което често се случва след преяждане.

ориз

Designed by Asier_relampagoestudio / Freepik

Коментирай