мазна коса

Как да се справим с мазната коса? Ето няколко съвета.

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Мазната коса за много хора е причина, да не желаят да се поглеждат в огледалото…

Някои нахлупват шапка или качулката на суитчъра и повече не я свалят от главата си, като така още повече задълбочават проблема със своята мазна коса.

Сутрин са с измита коса, до вечерта вече е слепнала по скалпа. От прическата, направена сутринта, няма и следа! Обемът е изчезнал, а краищата висят, като намазани с олио. Отгоре на всичко, по космите е полепнал пърхот, който допълнително утежнява нещата. 

Ужас!

Всъщност, не самият косъм е мазен.

Проблема идва от увеличената активност на мастните жлези, разположени по скалпа. Затова в основата на лечението на омазняването на косата, е грижата за скалпа.

За отстраняването на проблема, първо трябва да се разбере причината за прекомерното омазняване и тогава да се търси решението.

Така например, при 14-15-годишните проблема се получава заради хормоналните изменения в тази възраст. В основата на проблема стоят и фактори като замърсената околна среда, стреса, лошото хранене с вредни храни, а също и някои заболявания.

Специален подход и грижа за мазната коса

Ако желаете да се освободите от проблема , то ще трябва да положите някои по-специални грижи.

Първо, сериозно трябва да се отнесете към въпроса за продуктите, с които поддържате косата си.

Не всеки шампоан е подходящ за вас. Трябва да намерите шампоан, на чийто етикет изрично е отбелязано, че е за мазна коса. Шампоанът за мазна коса трябва да е нежен, да има лечебни съставки и да ограничава работата на мастните жлези, без да изсушава самия косъм.

Голяма грешка, която допускат всички жени с мазни коси е, че не ползват балсам. Мъжете, освен ако не са с дълги коси нямат нужда от балсам, но при жените той е задължителен.

Балсамът също трябва да е пригоден за мазна коса, като е много важно да не се поставя в корените на косата, а само по дължините и особено връхчетата.

Второ, обърнете внимание на кожата на главата. След измиването, в скалпа се втриват специални лосиони за мазна коса, които да нормализират работата на мастните жлези.

Трето – не мийте главата с много топла или прекалено хладка вода. Водата трябва да е приятна, когато обливате скалпа си с нея, но в никакъв случай гореща. Студената вода също не е много за предпочитане.

Четвърто, при изсушаване със сешоар, използвайте средната степен и никога най-горещата. Често пускайте хладния въздух, докато сушите косата си.

Пето – стилизиращите продукти. Тук навлизаме в дълбоки води, защото пазара е наводнен с всевъзможна козметика за коса.

Пяни, гелове и лакове се рекламират усилено и естествено хората се мъчат с тях да постигнат мечтаната прическа. Когато ползвате стилизанти, старайте се да слагате минимални количества.

Много хора натрупват косъма с огромно количество пяна и после напръскват обилно с лак и само след час, косата е слепнала, защото те допълнително утежняват косъма.

Умереност, качествени продукти и прически, които да издържат цял ден въпреки омазняването – това са различни видове плитки, диадеми над челото и още много, на които трябва да заложим.

Шесто, но не и на последно място – храненето. В храната трябва да присъстват по-малко пържени, мазни, пушени и пикантни храни. Повече трябва да се наблегне на плодовете, зеленчуците и морските дарове. Добре е да приемате периодично комплекси от витамини, съдържащи витамин С, В, сяра и желязо.

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  Как да си направим сами средства за премахване на грим?

ОСТАВИ КОМЕНТАР