източници на витамин а

Витамин A и за какво е полезен

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:

Витамин D, витамин С, калций, желязо, фолиева киселина … когато започнете да разделяте храната на съставните ѝ части, е трудно да поддържате най-важните ѝ елементи в менюто си.

Добрата новина е, че няма нужда да си набавяте допълнително витамин А, тъй като вече в почти всички развити страни, човешкият организъм получава достатъчно количество от консумираната храна.

Витамин А се съдържа в плодове, зеленчуци, мляко, яйца, месо (особено в черния дроб), както и в така вкусните морски дарове.

Може да приемате достатъчно от витамина, но ние ще ви запознаем за какво е полезен той, за да разберете колко е важен за нашето здраве.

1. Полезен за очите

Витамин А вероятно е най-известен с ползите си за зрението, особено в по-развитите страни.

Има непрекъснат дебат за генетично модифициране на ориза, който да съдържа по-голямо количество витамин А, за да се предотвратят проблеми със зрението в страните с по-ниски доходи, защото той е ключов фактор в създаването на протеин родопсин, който абсорбира светлината в ретината.

Но внимавайте, защото е възможно да приемете твърде много витамин А. Вместо това да ви дари с рентгеново зрение, прекомерните количества могат да доведат до замъглено виждане, заедно със замаяност и гадене.

2. Придава здрав вид на кожата

Някога чували ли сте за ретиноиди? Това е витамин А.

Ретиноидите, приложени локално, могат да помогнат при лечението на акне, фото-увредена кожа, изглаждане на грубата кожа и намаляване появата на бръчки.

Но те също могат да причинят дразнене, ако дозата е твърде висока, така че, прилагайте внимателно.

3. Поддържа имунната система

Витамин А и витамин D са чудесна комбинация, когато става въпрос за поддържане на имунната система.

Комбинацията от двата витамина участва в създаването на Т-клетки, които се борят с клетки, заразени с микроби, както и ракови клетки.

Да не споменаваме, че помага за поддържането на чревната ви функция – недохранените деца, страдащи от диария, често се подобряват по-бързо, приемайки витамин А.

4. Помага на децата във възстановяването от морбили

В страни, където по-голямата част от децата са ваксинирани срещу морбили, това обикновено не е проблем. Но ако детето се зарази с тази инфекция, тези, които са с витамин А дефицит, страдат много повече. Добавянето на витамина към диетата може да помогне за намаляване на смъртността от морбили.

Следващият път, когато хрускате зеленчуци, ядете морски дарове или пиете вкусен плодове шейк, си спомнете за ползите от витамин А и колко леснодостъпен е той.

Ще му бъдете благодарни!

Вижте още: Плезени свойства на Витамин Е

Хареса ли ти статията? Сподели я с приятели!

СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ:
Вижте Също:  8 причини да чувствате постоянна умора

ОСТАВИ КОМЕНТАР